De schoolweek
- Teun en Gerdien Hakvoort
- 24 okt 2016
- 2 minuten om te lezen
We zijn als gezin in Frankrijk om de Franse taal onder de knie te krijgen. Hoe ziet onze week er uit?
De vorige keer hebben onze kinderen iets verteld. Nu een indruk van de werkweek van Teun en Gerdien aan de hand van diverse foto's.
Vijf dagen per week zitten we samen in de schoolbanken met dezelfde schooltijden als Evelyn en Aliëtte. 's Morgens hebben we voornamelijk klassikaal les, denk hierbij aan grammatica, luisteren, uitspraak en woordenschat. De middag is voornamelijk gericht op het toepassen van het geleerde.
Vallen en opstaan

Rollenspel is een een leerzaam hulpmiddel om de geleerde theorie toe te passen in de praktijk. Praten, praten en nog eens praten, daar draait het om.
Regelmatig, als we aan het einde van een moeizaam geformuleerde zin opgelucht ademhalen en achterover leunen, zegt onze lerares, 'herhaal de zin nog maar eens.' Dan mogen we weer van voren af aan beginnen!
Leren gaat met vallen en opstaan. Al pratend worden er veel fouten gemaakt. Soms kan een kromme zin of een totaal fout woord in een zin erg humoristisch zijn!
Zo zocht Teun naar een muismat in de winkel, maar hij vroeg om een glimlach, één letter verschil in het Frans...
Werkvormen


Andere vormen zijn presenteren (linker foto) of praktisch bezig zijn zoals samen koken aan de hand van een Frans recept. De studenten komen uit alle hoeken van de wereld. Met Nederlands komen we niet ver, dus overleggen we in het Frans. Leerzaam!
Context

Ook na schooltijd komen we constant in aanraking met de taal. Hieronder een simpel voorbeeld van het bushokje wat we dagelijks tegenkomen. Wat we zien, wie we ook spreken, het is allemaal Frans.
De constante Franse context is goed en we leren daardoor veel. Maar soms is het ook vermoeiend om bij basale dingen zo intensief te moeten nadenken en bezig te zijn met de taal.
Huiswerk
En 's avonds wacht het huiswerk. Het gehoorde mag nog een keer geoefend worden, om de volgende dag op school weer verder te kunnen gaan met nieuwe woorden, zinnen en grammatica.
Met de hulp van de Heere mogen we hier ons werk doen. Hijzelf zegt, 'Zonder mij kunt gij niets doen'. Want alleen kunnen we het niet en dat hoeft ook niet!
